Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • COES, S.L.
  • Iluminaciones Portes
  • Divina Locura
  • Coca - Cola
  • ATES
  • Puerta de Alicante
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La banyà

La banyà

Mai s’arriba a saber quan un fet succeït de forma puntual o casual passa a ser un costum i quan este passa a ser una tradició. Açò és el que ha succeït amb la "banyà".

Moments de la banyà

24 de juny, acaba de començar l’estiu, i a Alacant les nits solen ser càlides, i de vegades molt caloroses. La gent ha suportat estoicament les altes temperatures de la foguera cremar-se, necessiten alleujar tant calor i la millor manera és banyar-se. Tal vegada i qui ho sap amb exactitud, la "banyà" va començar com un acte de bondat dels bombers cap a les persones presents en la "cremà" d’alguna foguera quan, sent la calor insuportable, demanaren que les mullaren amb les mànegues. Un simple canvi de direcció del doll d’aigua cap a la multitud que la van rebre com a benedicció dels déus, s’ha convertit en el transcórrer dels anys en una tradició; senyal d’identitat de la nostra "cremà"

Moments de la banyà. Foto: Vte. Martínez

Per això, any rere any, quan les flames de les fogueres deixen de ser un perill i els bombers saben que el seu deure està arribant al seu fi, ixen de l’anonimat i es convertixen en el centre de la festa. Tan sols han de girar-se cap a la multitud i començar a mullar-la amb les seues mànegues. No solen fer-ho de forma discriminada i dirigixen l’aigua cap aquelles zones on més es demande. Si algú no vol mullar-se el millor és retirar-se de les primeres files i mai, mai, posar-se al costat que algú que ja estiga mullat o vaja amb camiseta, banyador i tovalla, símptoma que l’aigua arribarà inexorablement fins allí.

El que ens pot sorprendre és com, un cert sector de la multitud, demana als bombers que els mullen. La veritat és que el tradicional "aaaigua, aaaigua, aaaigua…." o la "mànega rega i ací no arriba…" ha deixat pas, lamentablement, a altres formes poc menys ortodoxes que els bombers han d’escoltar amb resignació. Però ells són sabedors que en eixos moments són els vertaders protagonistes de la festa i complixen, i estem convençuts que amb grat i satisfacció, amb la seua obligació cap a la tradició.

Encara que parega el contrari, en la "banyà" no sols participa la joventut, que moltes vegades van de foguera en foguera buscant aquelles que encara no han cremat per a rebre una bona dosi d’aigua. En la “banya” participa gent de totes les edats, d'ací i forasters, espanyols i estrangers, no hi ha distinció.

Per a aquells que mai hagen sentit el plaer de la "banya" li l’aconsellem, és una experiència que segur repetim l’any següent. Hi ha prou amb anar un poc preparat, amb roba lleugera i sabatilles de goma. Dins d’una bossa hermètica i impermeable, podem ficar una tovalla per a assecar-nos i camiseta seca per a mudar-nos, a més de servir-nos per a guardar, la cartera, rellotge, mòbil, etc., durant la "banyà".

Ha arribat el moment de tancar les mànegues, cal seguir amb la nit i complir amb l’obligació, del treball i de la festa, en una altra Foguera. Mentrestant, les dos Belleses seguides de les seues Dames d’Honor, amb les seues faldes pujades per no mullar-les, i els comissionats, molts d’ells amerats, comencen a fer voltes al voltant de les brases de la foguera complint així amb el ritual pagà d’invocar que, d’eixe poc foc que queda, sorgisca una nova foguera per a l’any següent. Han finalitzat les festes de les Fogueres de Sant Joan… o tal vegada acaben de començar.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es