Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • ATES
  • Grúas Curt
  • Puerta de Alicante
  • Vectalia  Servicios
  • Coca - Cola
  • Divina Locura
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La Bellesa del Foc

La Bellesa del Foc

Foto de la Bellesa del Foc 2001, María Rueda

Qui no s’ha quedat hipnotitzat alguna vegada davant del foc contemplant la seua bellesa?. Les flames juganeres i alegres, amb els seus graciosos moviments buscant en l’aire la seua destinació efímera. Qui no ha sentit el respecte davant d’un dels elements més poderosos i destructors però al mateix temps més buscat i desitjat? Des de la llunyania dels temps ha format part de la nostra llar i la seua calor ens ajuda i ens conforta, no podem estar si ell. I qui no, des del fons del nostre ser, ho hem venerat com a divinitat i com a Ésser Totpoderós, reminiscència dels nostres avantpassats? Esta és la bellesa del foc.

Quan es va pensar que una figura femenina representara a la festa de les Fogueres de Sant Joan, no es va pensar en una miss on predominara bàsicament la bellesa; ni en una " reina" on regnarà sobre els seus súbdits. Es va pensar en el foc, es buscava la bellesa del foc personificada en la dona alacantina. I així va sorgir la figura de la Bellesa del Foc.

La Bellesa del Foc reunix totes les qualitats del foc: transmet calor, és alegre, és respectada, és venerada, és bella, és graciosa i forma part de cada un de nosaltres. Allà per on va, infon respecte i admiració. Les seues qualitats són les de la bellesa del foc.

La Bellesa del Foc és la representació, feta dona, de la nostra festa i, per tant, de la ciutat d’Alacant. Participa en qualsevol acte fester, cultural, religiós i social on la demanen, i se la requerix en tots. I no parlem només de la nostra terra... és la nostra representant fora de la nostra ciutat; representa a Alacant i a les seues festes oficials.

Ara bé, igual que la flama no crema sola, la Bellesa del Foc també està envoltada de sis flames que formen la seua cort d’honor, són les Dames d'Honor de la Bellesa del Foc.

El foc de la Bellesa del Foc i dels seus Dames d'Honor dura un any. Naix i mor el primer cap de setmana del mes de maig amb el Festival de l’Elecció de la Bellesa del Foc. Durant este acte, que es celebra en estos últims en la Plaça de Bous, s'acomiada la Bellesa del Foc de l’any anterior per a donar pas a qui serà la nova triada entre les candidates de totes les Comissions de Fogueres. És la renovació del foc, és el Fènix que cada any ressorgix de les seues cendres amb més força.

Foto de la elecció de la Bellesa del Foc

El comiat de la Bellesa del Foc és un moment emotiu en què després del seu discurs de comiat, podem contemplar com tota la Plaça de Bous, dempeus, aplaudixen durant llarg temps corejant tots a l'una: "eixa bellesa, eixa bellesa....". És la forma de transmetre l’amor, el reconeixement i la gratitud a la Bellesa del Foc que durant un any a representant a la seua ciutat i a la festa.

Després de l'acomiadament arriba el moment de la desfilada de totes les candidates amb les seues millors gales per a saludar Alacant. Tan bon punt hi apareixen, l’alegria va brollant per la Plaça de Bous, són les diferents Comissions, són els seus comissionats que estan ací per recolzar cada una de les seues candidates.

En la seua última aparició les candidates, abillades amb el vestit de nóvia alacantina, es col•loquen en l’escenari a l’espera del notari que porta els sobres amb els noms de les que seran les escollides. I es comença a sentir els noms de les set triades i les seues Comissió en les grades esclaten en una bogeria col•lectiva difícil de contindre. Les senyoretes en escoltar el seu nom esclaten en un plor, barreja de nervis i alegria, i amb moviments desmanotats ixen de la fila per a col•locar-se en primera fila per a saludar: "saben que ja són, com a mínim, Dames d'Honor de la Bellesa del Foc".

Ja estan les 7 del Foc, falta conéixer quina d’elles serà la Bellesa del Foc. En la plaça de bous es fa un tens silenci que es trenca quan es coneix el nom. Un castell de focs d'artifici anuncia a tota la ciutat d’Alacant que ja té la nova Bellesa del Foc.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es