Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Divina Locura
  • Clínica Dental Aldebarán
  • COES, S.L.
  • Vectalia  Servicios
  • Puerta de Alicante
  • Grúas Curt
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   Les Comissions de Fogueres

Les Comissions de Fogueres

Tal vegada un dels elements diferenciadors de Les Fogueres de Sant Joan és la seua desconcentració i dispersió. La festa no es concentra en un únic lloc o recinte de la ciutat ni tampoc en uns pocs dies a l’any. Es planten al voltant de 180 fogueres, entre majors i infantils, repartides per tots els racons de la ciutat i els actes festius es realitzen al llarg de tot l’any. Tot açò és possible gràcies a les Comissions de Fogueres.

Foto dels components de la Comissió Florida-Portazgo

Des del primer moment del naixement de La Festa, la ciutat d’Alacant es va dividir en districtes on es constituïx una Comissió de Foguera encarregada d’organitzar els actes festius i lúdics dins de la seua demarcació i és la responsable de plantar una foguera adulta i una altra infantil. D’esta manera és possible comprendre com en 1928 es va poder idear, organitzar i dur a terme, en tan sols 4 mesos el que en l’actualitat és la festa oficial d’Alacant.

Les Comissions de Fogueres estan formades per associats, anomenats comissionats o foguerers que aporten el seu treball, entusiasme, amor i esforç, tant personal com econòmic, a fi de plantar i cremar una foguera.

Però com ja hem dit, l’activitat d’una Comissió de Fogueres no es limita als 5 dies de juny. Fins a arribar a juny, les comissions celebren esmorzars populars, organitzen activitats per als xiquets, diversos tipus de concursos, etc. En totes estes activitats no sols participen els veïns del seu districte sinó qualsevol persona que desitge passar una estona divertida i distesa.

Foto d’una actuació del concurs artítico

A més, les comissions s’integren en altres festes que es celebren a la ciutat i la seua aportació és activa, així podem veure foguerers en la Romeria de la Santa Faç, Carnestoltes, Setmana Santa, Cavalcada dels Reis Mags, etc. Igualment, les Comissions de Fogueres participen en tots i cada un dels actes públics organitzats per la Federació de Fogueres, òrgan rector de les Fogueres de Sant Joan.

Entre els actes a destacar durant l’any estan: el concurs artístic, conegut com els playbacks, competicions esportives, concurs de teatre, de nadales, etc, les mascletaes diürnes i nocturnes i les Fogueres en Nadal, on en ple nadal es crema una foguera juntament amb el Mercat Central. És a dir, a Alacant no ens podem avorrir.

Però tornem a les Comissions de Fogueres. Amb la foguera hi ha un altra icona dins de la comissió que es venera i s’idolatra, es tracta de la figura de la Bellesa. Cada any les comissions anomenen les seues Belleses, adulta i infantil, que junt amb la seua cort de Dames d’Honor, representen durant un exercici a la seua Foguera. És una figura respectada i volguda no sols pels foguerers de la seua comissió sinó també pels comissionats de la resta de comissions.

Foto de la presentació de la Bellesa i Dames d’Honor

Este nomenament de la Bellesa comença amb l’acte de la Petició on la comissió, dins d’un ambient lúdic i festiu, sol·licita als seus pares tindre l’honor i el privilegi que la seua filla siga la Bellesa de la Foguera. I d’on ve que se celebre este acte i s'anomene la petició? Només hem de pensar que durant un any tant la Bellesa com les seues Dames vestiran el vestit de nóvia alacantina en els actes oficials on participe la seua Foguera.

Però sens dubte l’acte més solemne i important durant l’any per a una comissió és la Presentació. Durant este acte protocol·lari es presenta i proclamen, davant del veïnat i amics, la Bellesa com també les seues Dames d’Honor. És un acte on s’aplega l’emoció amb el comiat de la Bellesa que finalitza el seu exercici, amb el protocol i l’alegria de la proclamació de la nova Bellesa.

I així transcorre l’any fins a arribar al mes de maig on totes les comissions es reunixen a la Plaça de Bous per donar ànims a les seues candidates que opten a ser triades Bellesa de Foc d’Alacant. Un espectacle de veritat, no sols en l’escenari on actuen centenars de comissionats de diferents Fogueres ballant tots ells com un vertader cos de ball professional, sinó a les grades on el color, l’alegria i la diversió són un preàmbul dels actes oficials de les Fogueres de Sant Joan que enjorn començaran.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es