Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Iluminaciones Portes
  • Grúas Curt
  • Clínica Dental Aldebarán
  • COES, S.L.
  • Coca - Cola
  • Puerta de Alicante
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La cremà

La cremà

Som al capvespre del dia 24 i, esgoten la visita a les diferents Fogueres encara pendents de veure, podem observar com els ninots, i la Foguera en la seua totalitat, es troben atrapats per llargues traques com a grillons que els tornen a la realitat i els recorden quin és el seu destí.

Foto Botant la traca

Però no serà un final trist perquè al voltant dels ninots, trobarem els artefactes pirotècnics que presagien moments de fantasia, llum i foc en l’instant de botar foc la foguera.

Per als que saben en què consistix la Cremà, és el moment de realitzar la pregunta obligatòria i de rigor a algun comissionat de la Foguera: A quina hora la cremen? Nosaltres, estranyats i sorpresos, podem preguntar al seu torn en el nostre interior: però no és a les 12? Sí, per a la Foguera Oficial plantada en la plaça de l’Ajuntament, la resta té el seu horari establit.

La Cremà no es pot realitzar sense l’obligatòria i natural presència dels bombers. La seua missió és tenir cura que no hi hagen problemes a causa de les flames en els edificis limítrofs a les Fogueres i altres elements urbans. El nombre d’efectius és limitat per a poder atendre simultàniament la cremà de totes les fogueres plantades, fins i tot amb el suport que tenen de companys d’altres municipis de la província i de Protecció Civil. Per este motiu, a cada brigada li assignen un ruta de fogueres i conforme van cremat una passen a la següent.

Moments de la cremà

Les respectives comissions són coneixedores de l’hora prevista que serà cremada la seua Foguera, per això és bo preguntar sempre: A quina hora la cremen? Segur que un amable comissionat t’informarà. Coneixent l’hora que cremen les diferents fogueres podem fer un itinerari que ens permeta veure la cremà de dos, tres o fins i tot quatre Fogueres, la qual cosa pot resultar un plaer per als nostres sentits.

I arriba l’hora, la Palmera, com a pregonera oficial, ens anuncia que es pot procedir a cremar les fogueres, i així es fa.

Arriben els bombers, el sarau esclata, els comissionats ixen a rebre'ls per posar-se a la seua disposició, ha arribat el moment. Es revisa la seguretat, s’enganxen les mànegues a les boques de reg, es prova el seu funcionament correcte, es comença a mullar l’entorn de la foguera, edificis, arbres, etc., el sarau va en augment i tots esperant el gran moment.

Un simple senyal del responsable de la brigada dels bombers al president de la Foguera desboca l’eufòria. Amb la metxa que ha d’encendre la traca s’acosta el Cremaor d’Honor i les Belleses responsables de complir amb el ritu.

Moments de la cremà

Són tan sols uns segons des que s’agarra la traca fins que la Foguera es veu embolicada en flames. Són tan sols uns segons des que les Belleses adulta i infantil passen de la rialla a les llàgrimes en contemplar com s’està cremant la seua foguera, la del seu any, aquella que mai oblidaran.

Per als qui contemplen per primera vegada una cremà, ens atrevim a aconsellar que no se situen molt prop de les tanques de seguretat, ja que la calor que desprén la foguera en c remar-se pot resultar molt acalorador i, a causa de la multitud que se sol congregar en algunes fogueres, resulta impossible fer marxa enrere.

Mentre contemplem com es crema la foguera, absorts en les flames i en les cendres transportadores de les ànimes dels ninots que les eleven al cel, no podem deixar d’observar com va quedant l’estructura de la foguera resistint al foc devastador. Ningú es mou, tots expectants, cal veure com cau l’acabament. Serà el moment en què tots els assistents trenquen en víctors i en aplaudiments. És el reconeixement a la faena ben feta i així ho agraïxen els comissionats de la foguera amb el sentiment d’haver complit amb el seu deure. Enhorabones, besos i abraços es propaguen entre ells, i els uns als altres es diuen… "un any més.

La tasca dels bombers continua, no ha acabat, han d’assegurar-se que les flames no puguen continuar ocasionant problemes. La seua missió és deixar en brases un monument que pocs minuts arrere era observat amb admiració. Quan així ho aconseguixen, seran ells mateixos els qui passen a ser els protagonistes de la festa… Comença la banyà.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es