Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Vectalia  Servicios
  • ISJOMA, S.L.
  • Clínica Dental Aldebarán
  • Grúas Curt
  • Iluminaciones Portes
  • Coca - Cola
Et trobes a:  Inici   La Foguera Florida Portazgo

La Foguera Florida Portazgo

Membres fundadors de la Foguera

Corre l’any 1966 i la Florida s’expandix cap a les vies del ferrocarril Alacant-Madrid, fent sorgir un nou barri, el Portazgo, els carrers del qual sense asfaltar es confonen amb els amplis espais oberts únicament partits per una cicatriu infinita de ferro i travesses.

En aquells anys, la festa de les Fogueres queda lluny, molt lluny, dels veïns del nou barri quan un grup d’amics encapçalats per Pepe Pina decidixen canviar la situació i constituïxen la Comissió Florida-Portazgo per integrar el barri en la festa. El grup d’entusiastes comissionats van de porta en porta sol•licitant eixes xicotetes aportacions en diners, però gran en il•lusió, que permeten fer realitat el somni dels integrants de la Comissió.

"Llenya al bombo" és el lema que es va posar a la Foguera encara que s’ha de dir que originàriament s’escriu com "ñeña al bombo", per allò de que llavors, el valencià no té una gramàtica normalitzada i s’escriu tal com es pronuncia.

Foto d’un cercaviles

Des del primer any, comença la vinculació entre la Foguera i el bar Las Pampas. Quantes reunions i tertúlies dels foguerers es van viure en ell, quants sortejos de rifes "de dos pollastres" es van realitzar, quantes presentacions es van celebrar i quants balls es van organitzar per a recaptar fons, tot això en el seu ampli soterrani. Ací queda en el record però present sempre en el nostre reconeixement al bar Les Pampes.

S’ha de dir que el nostre debut de la Foguera en la festa no va poder ser millor. S’aconseguix contractar a un dels millors mestres de fogueres, Ramón Marco, i es planta la foguera "payasaes" en categoria especial obtenint el 2n premi. "Un gran èxit per a una Foguera acabada de constituir". La primera Bellesa que va tindre el barri va ser la Srta. Carmen María Muga Dura acompanyada per les seues dos Dames d’Honor Srta. Consuelo Rosa Pinedo i María Jesús Rosa Pinedo.

Tal vegada el fet més cridaner i mediàtic d’aquell any és la visita de qui serà més tard premi Nobel de literatura, Sr. Camilo José Cela. El motiu no va ser un altre que la recreació en una de les escenes de la foguera del succés que va protagonitzar l’il•lustre visitant en la inauguració d’una font en el seu honor a l’Hort del Chocolater d’Elx. No sols visita la foguera sinó que fa amistat amb la comissió desfilant en les cercaviles tocant el bombo i es va proposar apagar la foguera amb vi; encara que posteriorment la destinació del vi va ser apagar la calor de les goles dels veïns i comissionats i no les brases de la foguera. Esta amistat entre l’escriptor i els veïns va perdurar durant molts anys.

Foto de D. Camilo José Cela i José Pina, president de la Foguera

El segon any "de planta" 1967, es constituïx la Comissió Infantil formada per tan sols quatre comissionats i la primera Bellesa Infantil va ser Mari Carmen Fonts Antón i les seues Dames d’Honor Rosa Mari Acame Rodes i Suni Ivorra Acame. També en este any es planta la primera barraca del districte "Ans d'entrar aspolsat".

En 1968, la comissió va fer una aposta arriscada contractant a "Pascualín", un xic de 19 anys perquè realitzara la foguera. "Pascualín" planta la seua primera foguera "Telecrònica " en 1a categoria i va ser tal la sorpresa i revolada que va provocar, que el llavors alcalde Sr. José Abad Gosálbez va haver de reparar la injustícia de no haver sigut premiada, amb la concessió d’un accèssit, fet insòlit en la història de les Fogueres. Cal dir que la confiança que la Foguera va posar en este jove constructor ha durat pràcticament fins als nostres dies plantant en anys successius el monument del barri passant a ser "el nostre constructor". I eixe xic "Pascualín" es va convertir en Sr. Pascual Dominguez Gosálvez Mestre Major del Gremi de Constructors de Fogueres.

Hi ha un fet molt significatiu en estos primers anys i és la participació activa, en els festejos organitzats per la Foguera, de la comparsa de moros L’Harka"existent, llavors al barri. La seua participació en les desfilades i altres actes donaven una nota exòtica fins a la seua desaparició. Creiem que esta simbiosi entre les dos festes no s’ha tornat a repetir ni en la nostra Foguera ni en cap altra, però demostra que les diferents festes que té la nostra ciutat lluny de ser incompatibles poden complementar-se entre elles.

Foto de la celebració del primer premi especial 2008

Sra. Ana María Belda Tomás, Dama d’Honor de la Bellesa del Foc 1969, la nostra primera representant en ser proclamada amb un càrrec "del Foc", amb ella s’obri el camí de les 12 senyoretes de la Foguera que han ostentat este càrrec junt amb les 4 xiquetes que van ostentar el càrrec com a Dama d’Honor de la Bellesa del Foc Infantil. Però seria el 1983 quan la nostra representant la Sra. María Vicenta Martín-Zarco Marín és proclamada Bellesa del Foc; Florida-Portazgo ja té la seua primera Bellesa del Foc. A ella li van seguir com Belleses del Foc la Sra. Verónica Pastor Antolínez en 1994 i la Sra. María Rueda Gómez Bellesa del Foc el 2001. De segur que esta llista es farà molt més gran.

1970 any fosc per a la comissió ja que no es va poder constituir, encara que es renova l’activitat l’any següent quan Juanito Agulló aconseguix reprendre les regnes i aconseguix formar una nova comissió. Lamentablement, este succés va tornar a succeir el 1973, quan novament no es planta foguera. És novament Pepe Pina qui fa ressorgir l’esperit de la festa en el barri, una comissió la continuïtat de la qual arriba fins els nostres dies.

Juan Agulló ha sigut el president que més anys ha dirigit esta Foguera amb més de 15 anys davant d’ella en dos etapes de presidència. Un president entranyable, José Cantó mort el 2001, i que encara es recorda en la Foguera l’esglai que ens va donar quan un coet defectuós li va esclatar en el pit, encara que el seu cor tan gran va poder resistir l’impacte. És un orgull haver tingut com a president de la Foguera a Sr. Antonio Fernández Valenzuela, el que fóra regidor en l’Ajuntament d’Alacant, President de la Diputació Provincial i President de la Cambra de Comerç d’Alacant. I no oblidem Pepito Arnau, María del Carme Moncayo, Paco Miñán, Manolo Jiménez i María Ruiz presidenta actual.

I van passant els anys amb els seus alts i baixos, les seues alegries i les seues penes, amb les seues esperances i decepcions, però sempre treballant per a la Festa. Però destaquem d’estos últims anys, després de la decepció per la caiguda de l’acabament del monument de categoria especial el mateix dia de la planta en 2007, el treball de la comissió dóna per fi els seus fruits s'aconsegueix per primera vegada en la seua història i per tres anys consecutius l’anhelat premi: 1r Premi de Categoria Especial 2008, 2009 i 2010.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es