Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Puerta de Alicante
  • Grúas Curt
  • COES, S.L.
  • ATES
  • Iluminaciones Portes
  • Clínica Dental Aldebarán
Et trobes a:  Inici   Les Fogueres de Sant Joan

Les Fogueres de Sant Joan

L’origen de Les Fogueres de Sant Joan és incert, perquè ancestral és el costum d’encendre grans fogueres en vespra del dia consagrat al sant, on consumir mobles vells o envàs inservibles de fusta i cartó. No obstant això, sí que és possible datar el moment en el qual la tradició es convertix en festa i el poble d’Alacant aboca els més diversos esforços a preparar les més lluminosa de les seues nits.

D. José Mª Py

La fundació de la festa en si va ser relativament ràpida. La idea va partir del gadità José María Py i Ramírez de Cartagena, qui, abans d’establir-se a Alacant, va passar diversos anys a València, participant en la festa de les Falles.

Foto de la foguera Parada y Fonda. 1928

De la província veïna, va importar la idea, amb la particularitat de dotar-la d’un altre nom i de distinta data, de tal manera que la festa alacantina posseïra definició pròpia. El suggeriment va ser molt ben rebut i, en el mes de març de 1928, el periòdic "La Voz de Levante" va publicar un article seu, titulat Les falles de San Chusep, en Valencia, y les fogueres de San Chuan, en Alacant.

Les Fogueres de Sant Joan han mantingut des del seu inici l’estructura actual han sigut declarades d’Interés Turístic Internacional. Les fogueres són monuments de cartó pedra compostos per figures humanes anomenades ninots, i escenes amb les quals es satiritza la realitat. Les diferents fogueres han de ser instal·lades (la plantà) durant la nit del 20 de juny, una jornada d’intensa admiració veïnal.

Del 20 al 24 de juny, la ciutat d’Alacant es vist de festa en la seua màxima expressió. Una cita on s’unix la música, la pólvora, la participació popular i el retrobament amb una tradició festiva mediterrània arrelada amb la festes del foc. L’arribada de l’estiu coincidix en esta ciutat amb tot un ampli programa d’actes de caràcter festiu. Cercaviles pels diferents barris de la ciutat. Ofrena de flors a la Patrona la Mare de Déu del Remei, Mascletaes a la Plaça dels Estels, Desfilada Internacional. En tots aquelles regnen les Belleses del Foc, i les seues sis Dames d’Honor, dones i xiquetes guarnides amb el vestit de nóvia alacantina, són autèntiques protagonistes de les seues Festes.

Foto de la Cremà de una foguera

Juntament amb elles l’experiència de viure unes nits en ple carrer, al compàs de desenes de grups musicals en llargues revetles desenvolupades en les Barraques i Racons. En el seu conjunt, res millor que donar començament a l’estació estival en la nostra ciutat i amb el ple gaudi de les Fogueres.

La nit del dia 24, dia de Sant Joan, se celebra el ritu màgic de la cremà de totes les fogueres, a partir de botar foc una monumental palmera pirotècnica al cim del Benacantil. No obstant això, les flames no podran devorar el Nínot Indultat, la composició escultòrica que, segons els alacantins, posseïx la major gràcia i qualitat artística. Alliberada del foc, la figura indultada es porta al museu de les Fogueres, siti en la Casa de la Festa, per a la seua conservació i contemplació. I per finalitzar, del 25 al 29 es fa un concurs de Castells de Foc des de la Platja del Postiguet i, d'esta manera, conclonen les Fogueres de Sant Joan.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es