Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Grúas Curt
  • Clínica Dental Aldebarán
  • Vectalia  Servicios
  • Divina Locura
  • Iluminaciones Portes
  • ATES
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La foguera

La foguera

La foguera és la vertadera protagonista de les nostres festes. Són monuments inerts però amb ànima i sentiments. Ànima que infon l’artista amb les seues mans quan modela els ninots. Sentiments que li transmet amb les seues delicades pinzellades de colors. La foguera ho és tot, és la festa.

Foto de la foguera Florida-Portazgo 1966

Mai la ironia, la crítica, la sàtira i el sentiment d’un poble s’han modelat amb tal mestria per crear art, perquè la foguera és un monument i així és coneguda pels alacantins, com "el Monument". La foguera està formada per diferents grups de figures o ninots esculpits en cartó, anomenades escenes, que formen la base. D’ella, ix solemne el remat o part central; és aquella que ens fa mirar cap al cel i que es fon amb les estreles les nits càlides de juny.

És un vertader plaer recórrer els diferents districtes foguerils per visitar i conéixer les fogueres que planten, fins i tot la infantil perquè també els xiquets planten la seua foguera. Podrem contemplar els diferents estils dels artistes-constructors, com han esculpit els ninots, recrear-nos en els detalls del monument, llegir i riure amb les explicacions de les escenes en els cartells que es col·loquen a peu dels ninots i també, per què no, opinar sobre si el jurat l'ha encertat o no en els premis atorgats.

Mentre estiguem contemplant una foguera podrem sentir dir: “és una falla…. no que és una foguera”, estan parlant de l’estil de la foguera. Quan es van fundar les Fogueres, a Alacant, no existien constructors que pogueren fer-se càrrec de plantar-les i un grup d’artistes, pintors i escultors, es van atrevir a construir-les; era un nou repte artístic per a ells. Estos monuments ben prompte es van impregnar de les tendències artístiques de l’època, les seues formes i els seus colors, i se separen de l’estil de les falles valencianes, un poc més barroques. Hui en dia, constructors valencians planten fogueres a Alacant i constructors alacantins planten falles a València; constructors valencians experimenten amb l’estilisme alacantí, els alacantins amb el valencià. El més important, en realitat, és el monument.

Foto de la foguera Florida-Portazgo 2009

Els que s’acosten per primera vegada a conéixer les Fogueres solen pensar que és una llàstima que es cremen eixos monuments, però és art efímer, com molts altres que existixen. Hem de dir que són obres que els artistes conceben per a ser cremades. Han de complir amb una missió suprema, un ritual tan antic com l’home, purificar amb les flames del foc perquè de les seues cendres sorgisquen noves ventures. El que ha sigut dolent es convertisca en bo i del que va ser la foguera en ressorgisca una, de nova, amb més força "artística".

És habitual trobar personatges públics i amb un cert relleu social, cultural i polític, tant d’àmbit local com nacional i internacional, representats en ninot. De vegades, per ironitzar amb ells, altres per a criticar les seues accions o no accions, altres com a vehicles per a reivindicacions veïnals i ciutadanes, però sempre des del respecte i l’humor. Però també són utilitzats els ninots per a fer homenatges als grans hòmens i dones que amb les seues obres han deixant empremta, o ho estan fent, entre els alacantins. Per tot això, per a qualsevol que sent i viu les Fogueres, és un vertader honor veure’s reflectit en un ninot, ja siga en una faceta o en una altra, no importa, perquè sap que està fet amb afecte i, sobretot, perquè ha sigut immortaliltzat, encara que la vida del ninot siga tan sols de 5 dies.

Les fogueres reflectixen el treball de milers de foguerers que al llarg de tot un any invertix el seu temps, i per què no esmentar-ho, el seu diners perquè en el solstici d’estiu es continue complint amb el ritu ancestral d’estes terres de cremar fogueres per Sant Joan. Les fogueres són expressió artística, tal vegada la més pura i la que menys es corromp per ser precisament tan efímera. Si el vertader art és aquell fet amb sentiment per a fer despertar els nostres sentits i passe a formar part del nostre ésser sense importar que hi estiga o no present, tot açò són, llavors, les fogueres.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es