Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Coca - Cola
  • Grúas Curt
  • COES, S.L.
  • Iluminaciones Portes
  • Divina Locura
  • ISJOMA, S.L.
Et trobes a:  Inici   Indumentària

Indumentària

Al parlar de la indumentària tradicional, ens hem de referir als anomenats vestits populars, els usats per la gent del poble, ja que són els que més vestigis ens han deixat.

A Alacant, l’home i la dona visten d’acord amb els usos i modes que discorren per tot Europa, i és el segle XVIII el que es pren com a referència per configurar la indumentària tradicional de tots els pobles i províncies.

Alacant, per la seua gran activitat comercial en esta època, li resultaria més fàcil assimilar la moda que provenia principalment de França. Teixits com la melània, noblesa, alafaia, napolitana, filadís, tafetà, domàs, mussolina … randes de qualitat també d’or i plata, randes i llenços com ara porta, holanda, crega…

Dibuix d’alacantina amb vestit tradicional

Tal vegada el clima faça que els teixits de la nostra zona siguen més lleugers amb escassetat de la llana, on predominen les sedes i els cotons.

Quant a color, es caracteritzen els més lluminosos: blau, pallós, carmesí…

El fet de vestir-se és un sentir individual i cada un ho fa de manera individual usant els elements que té al seu voltant o bé, a través del comerç. L’autèntica bellesa està en la simplicitat.

Esta indumentària s’adapta a la nostra festa i si retrocedírem en el temps, descriuríem la dona i l’home de la manera següent quant a la seua indumentària.

Per a la DONA tenim, com a peces interiors, la Camisa, Sinagua o Brial, realitzades ambdós amb tela de llenç i guarnides amb randes, volants… Les Mitges de seda o cotó, blanques o de color subjectes per mitjà de lligacames.

Després diferenciem dos tipus de faldes: la Faldeta o Faldellí de llana o cotó utilitzades de forma exterior per al treball o també de forma interior per a donar volum i el Guardapeus o falda principal de seda, llisa o estampada, guarnida o no amb galons, franges, volants.

Ajustat al cos ens trobem amb el Gipó, envarat, proveït de mànegues (curtes, per damunt o per davall del colze i llargues fins a la canell), escotat i confeccionat en seda o cotó i la Cotilla que es diferencia de l’anterior perquè no porta mànegues.

Dibuix d’alacantí amb vestit tradicional

Sobre els muscles i damunt del Gipó o la Cotilla, el Mocador de seda o cotó, llis o brodat.

Sobre la Faldeta o Guardapeus, el Davantal, de diferents formes, també de seda o cotó. No necessàriament ha d’anar a joc amb el mocador.

Per a calçar-se porten Sabata de color negre o folrats o brodats i també les Espardenyes de cànem.

Per a les cerimònies la dona fa ús de la Mantellina de baieta o seda que cobrix el cap.

Com a peces d’abric: capeta, manto o mantell.

Els complements que usa la dona són: Còfia i en joieria: pinta, agulla de cabells, arracades, adorns per al coll (creu, joia …), manilles, passadors, rosari, reliquiari, escapulari, clauer, ventall entre altres.

Per a l’HOME tenim, com a peces interiors, usa sempre Camisa, llarga amb mànegues àmples, de llenç o cotó, les mànegues de llenços més fins. Les Mitges igual que la dona.

Per a cobrir-se de cintura cap avall i com a peces exteriors usa el saragüell (per a la faena), ample de color blanc de llenç que es frunzeix per mitjà de cintes i arriba fins al genoll. Per a l’hivern es confeccionava estos saragüells de llana i en tons foscos preferentment el color negre que es col•loquen damunt dels blancs deixant-se veure estos i són coneguts com a negrets. I el Calçó confeccionat en llana o seda amb una altra forma diferent.

Per cobrir el cos des dels muscles fins a la cintura, el jupetí o armilla, sense mànegues, de seda o cotó i com a peces d’abric la torera, capa i la manta; la faixa, de seda o llana, llistada o llisa.

Per calçar-se sabata de color negre amb sivella i l’Espardenya i per a cobrir-se el cap el Mocador o la Còfia i damunt el Barret o la Gorra. Altres complements el rellotge, l’escapulari, etc.


Lupe Samper Alemañ

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es