Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Iluminaciones Portes
  • Clínica Dental Aldebarán
  • ATES
  • Puerta de Alicante
  • Coca - Cola
  • COES, S.L.
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La mascletà

La mascletà

Són festes, i després d’alçar-nos i prendre un xocolate amb xurros reparador, ens posem en marxa per a visitar les fogueres. S’acosten les dos de la vesprada i comencem a veure, des dels quatre punts de la ciutat, una allau humana que s'adreça, com si estigués posseïda per un estrany poder, cap a un mateix punt de la ciutat: la plaça dels Estels.

Moments de la mascletà

La dolçaina i el tabalet es van sentint ascendir des de la Rambla tot donant pas als Nanos i Gegants, que amb la seua dansa, alcen la sorpresa de xicotets i majors. Tots ens concentrem al voltant de la plaça, busquem un lloc on poder acomodar-nos per a veure i sentir millor. La música dels racós i de les barraques de l'entorn amenitzen l’espera. La gent, poc previsora i que no ha tingut la sort de trobar lloc en l’ombra, busca aconseguir eixe gorro publicitari que els alleuge un poc del sol. Altres troben refugi en una cervesa ben freda. I entre el sarau, rialles i comentaris sobre el pirotècnic, es fan les 2 de la vesprada.

Algú comença a impacientar-se, el del seu costat allarga el cap tot buscant alguna cosa o a algú i comenta somrient: Acaben d’arribar! ja comença! Són les Belleses del Foc, major i infantil, amb les seues Dames d’Honor. I en pocs segons, sentim dir per megafonia a les Belleses del Foc: Senyor pirotècnic pot començar la mascletà.

Moments de la mascletà

El primer avís, és senyal perquè s’emmudisca la música que fins a eixe moment ens ha acompanyat. La gent comença a prestar atenció com si en el teatre de l’òpera estiguera. Donarà començament la Mascletà.

A diferència del que puguen pensar aquells que desconeixen la matèria, la mascletà no és soroll, és música, així cal sentir-la i, alhora, veure-la, perquè és música que podem veure. Una bona mascletà ha de tindre el seu temps i el seu ritme, ha de ser com una simfonia que, en la seua execució, fa aflorar els sentiments d’aquells que l’escolten.

Va baixant per Marvá la simfonia de coets i petards en direcció a la plaça dels Estels. Seguix un ritme pausat, però constant; els temps estan ben compassats; la gent expectant veu com el cel es va omplint del fum de la pólvora; les xiuladores s’entremesclen amb l’estrèpit dels petards quan esclaten al terra. El ritme va “in crescendo”, la gent es mou, les mirades s’entrecreuen dient “açò va bé, promet”. I després d’uns minuts, la mascletà destrossadora entra en la plaça dels Estels, és l’apoteosi. En qüestió de segons, centenars de petards esclaten quasi simultàniament en el sòl, altres tants coets i carcasses s’eleven al cel en sorolloses rèpliques del que està succeint al sòl. La gent, amb la boca oberta per amortir els efectes de l’ona expansiva, esclata en víctors i aplaudiments, fan bots amb les mans alçades, és una bogeria col•lectiva. I en un instant, el silenci.

Moments de la mascletà

Un últim coet solitari, anuncia que tot ha finalitzat. És el moment de reconéixer la tasca del director de l’orquestra, i amb ovació tancada així es fa. Alguns mocadors veuen aguaitar en els balcons i finestres dels edificis limítrofs com una plaça de bous bolcada amb el seu destre. El pirotècnic agraït saluda, fa la volta a la plaça, a la multitud que està rendida davant d’ell.

La gent es va retirant, és l’hora de menjar, i alguns comencen a buscar un bon lloc on fer-ho mentre comenten els detalls del que acaba de succeir: Perquè a mi em va agradar més la d’ahir…. Se sent dir a algú i un altre li contesta: No digues això, la de hui ha tingut més ritme i ha sigut més fort… . Igual que succeïx amb la música, n’hi ha per a tots els gustos. És la mascletà.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es