Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • COES, S.L.
  • Puerta de Alicante
  • Vectalia  Servicios
  • Coca - Cola
  • Grúas Curt
  • Divina Locura
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La música

La música

La música és un component de la festa que mai ha de faltar. Qui pot concebre un festa sense música? Les revetles i recintes, on la gent ansiosa de diversió es concentra per a ballar, són imprescindibles en qualsevol festa popular. No podem entendre cap festa sense música no importa la ciutat o país de què estiguem parlant. La música és una manifestació popular, una exteriorització i manifestació d’alegria.

Banda de música desfilant

Alacant, terra mediterrània, és terra de música. Les Fogueres no poden quedar al marge. A la nit, les barraques i els racons s’omplin de gent per ballar i gaudir-ne al ritme de les melodies i temes més populars i actuals que, sense voler, ens fan alçar i moure’ns al seu compàs.

Però la vinculació de la festa de les Fogueres amb la música va més enllà dels moments de diversió. La música i les fogueres formen un binomi inseparable des de la seua fundació. Així, l’himne de la Festa es va compondre a penes un any després de la primera plantà, quan encara la festa es trobava en els seus primers passos titubejants. La lletra va ser escrita per qui anys més tard fou president de la Comissió Gestora, Sr. José Ferrándíz Torremocha i la música composta pel mestre José Torregrosa. Darrere d’este pasdoble han vingut molts altres escrits expressament per a les Fogueres, com el pasdoble dedicat a la Bellesa del Foc.

Dolçainers

Les Fogueres de Sant Joan han sigut i encara ara són font d’inspiració on els compositors alacantins, i aquells que sense ser-ho se senten com a tals, troben la seua musa i fan plasmar en el pentagrama els seus sentiments per Alacant i per la Festa. Pasdobles, marxes o qualsevol altre tipus de melodia, són el resultat de la transformació de l’art d’estos compositors en bells sons, que sorgits d’esta festa popular, són tornats al poble a través de les cercaviles, concerts, gravacions musicals.

La Festa rendix cada any un homenatge a la música i, sobretot, a les bandes de música que acompanyen a les diferents comissions de fogueres amb la celebració de la desfilada de l’Entrada de Bandes. A més, des dels inicis de la festa, la programació de concerts i certàmens de bandes de música ha sigut la tònica general.

La promoció i el vincle tan estret que existix entre la Festa i la música els podem trobar en el fet de que és habitual que cada foguera tinga el seu himne propi compost expressament per a ella. Igualment, és tradicional que a la Bellesa del Foc, quan finalitze el seu càrrec, li componguen una peça musical, així com als presidents de la Comissió Gestora, actual Federació de les Fogueres, així com també a personalitats rellevants i destacades del món de les Fogueres.

Colla desfilant

No podem oblidar de la música popular i tradicional. Amb la festa de les Fogueres, va ressorgir fa alguns anys, la música popular de la nostra terra i la utilització dels instruments tradicionals, la dolçaina i el tabalet. Eixa música que durant molts anys de la nostra història va caure en l’ostracisme, a hores d'ara són seguides i cantades pels carrers. N'hi ha prou amb un dolçainer per a què la gent es pose a ballar i a cantar.

Música de sempre que amb el seu arrelament popular, ha permés la proliferació de colles de dolçaines i tabalets encabotades en la recuperació de velles melodies i escoles de dolçaines que ensenyen a tocar este instrument perquè no es perda el seu ús. I a tot això, hem d’afegir als compositors, que amb les seues creacions, incrementen i enriquixen enorme patrimoni cultural i musical per ell mateix d’esta "terreta" que és Alacant.

Les colles de dolçaines i tabalets es troben perfectament integrades en la Festa. Competixen, d’igual a igual, amb les bandes de música en les desfilades quan baixen per la Rambla majestuoses i orgulloses de la seua música perquè saben que les seues melodies són les del poble.

Banda de música o colla de dolçaines i tabalets, no importa, qualsevol de les dos opcions interpreten música i el que importa per a la festa és la MÚSICA.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es