Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Divina Locura
  • Vectalia  Servicios
  • ISJOMA, S.L.
  • Clínica Dental Aldebarán
  • COES, S.L.
  • Coca - Cola
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   Ofrena de flors

Ofrena de flors

Entre els actes programats en Les Fogueres de Sant Joan hi ha diverses desfilades i cavalcades, tots ells diferents: humorístic, la Cavalcada del Ninot; solemne, l’Entrada de Bandes i comissions; cultural, la Desfilada Folclòrica internacional i divertit, el Cós Multicolor. Però si es pregunta a qualsevol alacantí de naixement o de cor, no dubtarà, la desfilada que més expectació i entusiasme desperta sens dubte és l’Ofrena de Flors.

Foto de una Bellesa esperant en la Plaça dels Estels

L’Ofrena de Flors es realitza en honor a la Nostra Senyora la Mare de Déu del Remei, patrona i alcaldessa perpètua de la ciutat d’Alacant. Pot presumir de ser la degana de les que se celebren a Espanya, encara que tal vegada no tan coneguda com altres, data de 1941.

Moments de l'ofrena

És tal el desig de participar-hi que s’ha de realitzar en dos dies, el 21 i 22 de juny, en congregar-se tanta gent. No sols participen els foguerers i barraquers, sinó que s’adherixen a la celebració representacions festeres d’altres localitats, de la província i de fora d’ella. També participa gent que no té relació directa amb les Fogueres però desitgen ofrenar a la Mare de Déu i per això sol•liciten a les diferents Comissions poder desfilar. El fervor i devoció és palpable durant estos dos dies. Són milers les persones, majors i menuts, festers i no festers, alacantins i forasters, nacionals i estrangers, els qui amb un ram o simplement una flor desitgen rendir, davant de la Mare de Déu, la seua ofrena.

La plaça dels Estels, origen de l’Ofrena, es torna camp de flors on les olors es barregen per a formar el perfum de la Mare de Déu del Remei. Les dones amb les seues pintes i mantellines negres, les més jóvens amb la seua mantellina blanca, ram en mà es van preparant. Els hòmens s’encarreguen dels obsequis florals, que moltes vegades han de ser transportats per diversos d’ells a causa de les seues dimensions. No hi ha esforç quan es tracta de la Mare de Déu.

I comença l’Ofrena, Av. d’Alfons el Savi, en perfecta formació els participants emprenen la desitjada trobada. S’arriba a la Rambla, es veu el port al final de l’avinguda, i encara que és on se solen col•locar els mitjans de comunicació amb les seues càmeres, només hi ha un pensament, veure a la Nostra Patrona. Després de recórrer el carrer Altamira fan via cap a la cocatedral i el cor s’accelera, està pròxim el moment.

Moments de l'ofrena

Per fi, s’encreua sola l’atenta mirada de Sant Nicolau de Bari, el pòrtic que dóna accés a l’església i allí està contemplant-nos la Senyora de tots els alacantins, i d’aquells que així també ho vullguen. L’emoció ens envaïx, una reverència submisa fem davant els seus peus. Els més devots, amb paraules que només poden sentir ells, li preguen o fan promeses, perquè estan segurs que ella també els està escoltant.

I sense poder fer cap pausa, s’ix per la porta principal de la cocatedral, la que dóna accés a la plaça, on es troba el gran mantell de flors que s’està teixint amb les milers de flors que es van dipositant. Les nostres flors seran unes més que passaran desapercebudes, però això no importa, perquè les flors són per a la Mare de Déu i ella sap que estan ací.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es