Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

 • Clínica Dental Aldebarán
 • Vectalia Servicios
 • Coca - Cola
 • Divina Locura
 • Iluminaciones Portes
 • ISJOMA, S.L.
Et trobes a:  Inici   Indumentària   Vestits de la dona   Mudar segle XVIII

Mudar segle XVIII

Camisa

Igual que la de faena.

Sinagua

Igual que la de faena.

Guardapeus

És la peça mes representativa del segle XVIII. Els teixits emprats per a confeccionar els FALDES DE MUDAR: ras, filadís, domàs, tafetà, brocat, espolí... Poden ser llises, llistades, estampades o brodades, i en la part inferior interna porta una banda de tela de diferent teixit anomenada rogle igual que la faldeta o faldellí. Els faldes llises poden anar guarnides amb galons, farfalanes (volants) o randes (randes). És llarga, el bord arribarà fins a uns 15 cm del sòl, amb sabata inclósa.

Gipó

Peça ajustada al cos que va des dels muscles fins a la cintura. Envarat amb espart, olivera, canya, etc. Confeccionat en seda. Pot ser o no del mateix teixit de la falda. En el cas de ser ambdós peces del mateix teixit és denominarà vestit o vestit. La confecció és la mateixa que la del gipó de faena.

Cotilla

Confeccionada en seda, de les mateixes característiques que la cotilla de faena.

Mocador

De seda, admetent-se altres teixits. Generalment de color blanc, poden ser llisos o brodats i guarnits amb randes, calats i bastes... podent anar rematats amb punta o fistó. El color de l’agulla del brodat podrà ser blanc, en colors, o en or o plata. La seua forma és igual al mocador de faena.

Davantal

Peça de diverses formes (quadrat, rectangular, redó, oval), que és col•loca sobre la falda. Confeccionat amb els mateixos teixits que el mocador. Els DAVANTALS DE MUDAR, generalment de color negre o blanc, son llisos o guarnits amb brodats i randes. Poden o no anar a joc amb el mocador. La seua dimensió és variada (llarg o curt), i no arriba a la vora de la falda.

Mitges

De seda, fil o cotó. Calades i inclús brodades. Arriben fins al genoll, i se subjecten per mitjà dels lligacames.

Sabates

De mig taló, i és este amb forma de carret. Negres o forrades. Poden portar sivelles o qualsevol altre adorn de l’època (llaç, galó).

Còfia

Una mena de sac de seda o cotó que és col•loca al cap per arreplegar els cabells, adornada amb una cinta que forma un llaç en la part superior davantera i rematada amb una borla.

Mantellina

Peça que servix per a cobrir el cap i l’esquena en actes religioses. Confeccionada en baieta, seda o ras i pot ser de diferents tipus:

 • Mitja lluna: Generalment de llana, com la baieta, podent aparéixer també confeccionades en altres teixits més lleugers, com a mussolines, gases, sedes, normalment de color blanc. Guarnida al voltant per cinta llisa de seda d’uns tres dits d’ample. Amb forma de mig cercle, arribant fins a la meitat de l’esquena.
 • Tern o randa: Formada per tres peces. Una central de teixits com el ras, la seda o el tafetà, una altra formada per una punta àmplia, i la tercera part destinada al cap, també de punta quelcom frunzida i rectangular. Generalment, de color negre.
 • Mantellina espanyola:Excepcionalment, encara que és del segle XIX es podrà utilitzar l’anomenada MANTELLINA ESPANYOLA. De color blanc o negre, de randa, alçada amb una xicoteta pinta.

Peces d’abric

 • Capeta: De forma igual a la de l’home que es diferència en què és més curta, fins a la cintura.
 • Mocador de tapar (Mantó): Peça àmplia i molt llarga que es plega de distintes formes per a col·locar-se sobre els muscles.

Font: Reglament sobre els elements de la Festa per a les associacions
federades en la Federació de Fogueres de Sant Joan

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es