Logotipo de la Foguera Florida Portazgo

Foguera Florida Portazgo

Patrocinadors

  • Vectalia  Servicios
  • Coca - Cola
  • Grúas Curt
  • ISJOMA, S.L.
  • COES, S.L.
  • ATES
Et trobes a:  Inici   Coneix la nostra festa   La plantà

La plantà

El dia 20 de juny és la planta, és el dia en què oficialment es planten les fogueres. Encara que realment, la planta comença alguns dies abans amb l’arreplegada dels ninots, elements de l’acabament i un altre material en el carrer juntament amb el lloc on s'hi va a plantar la foguera. Els dies previs és un anar i vindre de camions i plataformes amb les peces de les fogueres que posen a prova la paciència, algunes vegades un tant escassa, dels conductors.

Foto dels treballs de la plantà

És l’hora. Ha d’estar a punt d’arribar. Un grup de comissionats nerviosos esperen que aparega el camió amb les primeres peces. Comenten com serà la foguera d’enguany. Alguns, aquells que van estar pel mes de maig al taller de l’artista per a conéixer l’evolució del treball, intenten explicar, encara que sense gran èxit, els ninots, l’altura de l’acabament i altres aspectes de la foguera. Ja per fi, gira el cantó, aguaita el cap del camió que arrossega una enorme plataforma on s’albira entre plàstics i embalatges els ninots i fragments de la foguera. Mentre es va descarregant, els comissionats curiosos s’afanyen per veure el resultat del treball de tot un any. La foguera és el fruit d’ell.

Foto de la col·locació del remate

Els fragments de la foguera es van col•locant com a peces d’un gegantí puzle, que amb mestratge, el constructor i els seus ajudants van encaixant. És un treball vertiginós, el temps va en contra, cal acabar-la abans que passe el jurat al matí del dia 21, pensen els comissionats encara que no s’atrevixen a dir-ho. Però cal aclarir ràpidament eixe pensament, no cal temptar la mala sort. Una de les pitjors desgràcies i majors decepcions que pot haver-hi en estos moments és que no es puga acabar a temps, la plantà.

Però el treball seguix, és un tràfec de gent, uns tallant trossos de fustes que sobren, altres calçant les figures, els comissionats disposats a ajudar en el que mane el constructor, encara que només siga per a acostar-li una botella d’aigua. I arriba l’hora de col•locar el remat, la grua està preparada, el constructor també, és el moment més delicat de la plantà, tot ha d’encaixar a la perfecció. La gent del barri es va amuntonant per contemplar-ho, els nervis comencen a tenallar els comissionats. Són minuts de tensió, el constructor dóna ordes a l’operari de la grua que, destrament, mou l’enorme acabament suspés l’aire. A poc a poc el constructor l’aconseguix guiar fins a situar-la en el seu lloc, s’ha acoblament correctament l’acabament i així ho indica amb un gest. Els comissionats i la gent del barri trenca en aplaudiments i víctors, el constructor saluda amb un somriure de satisfacció.

Amb el remat posat, comencen els comentaris d’opinió sobre la foguera: és més gran que la de l’any passat.., segur que d’enguany no passa sense que ens donen el primer premi…, perquè a mi este artista no m’acaba de convéncer…, l’acabament enguany és molt gran i atrevit… Un colfred recorre el cos dels comissionats que senten este comentari i demanen a Déu que no caiga. Seria una altra de les majors desgràcies que podria succeir.

Foto dels treballs de la plantà

Arriba la nit i es el moment de sopar i complir amb la tradició de menjar la "coca amb tonyina i les bacores". No poden faltar a la nit de la plantà perquè amb elles comencen els dies de Fogueres.

I així, entre música, rialles i ball transcorre el sopar en el racó de la foguera. Però no ens equivoquem, serà una nit llarga de treball, cal acabar la foguera i sempre hi ha alguna cosa a retocar. El constructor i els seus ajudants, pinzell en mà, s'hi posen. Mentrestant els comissionats s’afanyen a col•locar uniformement arena al voltant de la foguera i decorar la base amb gespa, pedretes de colors o qualsevol cosa que puga embellir-la més si és possible.

La claredat del dia es deixa veure per l’horitzó quan el constructor s’acosta al president de la foguera per donar-li la notícia que tant anhelava sentir: la foguera està acabada. Com un coet corre la notícia entre els comissionats que queden al racó i ràpidament s'apleguen tots a la foguera per a admirar-la orgullosos. És la millor diuen tots, ja que és la seua FOGUERA.

    

Foguera Florida Portazgo

Carrer Cefeu, 6

03006 Alacant

©2011 - Foguera Florida Portazgo

secretaria@foguerafloridaportazgo.es